Το Πρόγραμμα Αναλυτικά

«Αστέρω»

προβολή ταινίας με ζωντανή μουσική

Τετάρτη 31/08 Πλατεία Ανεμόμυλου, Χώρα

«Αστέρω» – προβολή βωβής ταινίας με ζωντανή μουσική υπόκρουση από πιάνο

Ερμηνεύει ο συνθέτης της μουσικής για την ταινία, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Η Αστέρω είναι μία ταινία θρύλος του ελληνικού βωβού κινηματογράφου του 1929. Η ταινία ανήκει στο είδος του αισθηματικού βουκολικού δράματος και περιγράφει τη ζωή της βοσκοπούλας Αστέρως. Η παραγωγή είναι της DAG Film σε σενάριο των Ορέστη Λάσκου και Δημήτρη Γαζιάδη βασισμένο σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα το οποίο με τη σειρά του λέγεται ότι είναι διασκευή του μυθιστορήματος Ραμόνα της Αμερικανίδας Έλεν Χαντ Τζάκσον. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Γαζιάδη. Πρωταγωνιστούν οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης, Αιμίλιος Βεάκης, και Δημήτρης Τσακίρης. Η ταινία γνώρισε εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο των ταινιών του είδους της “φουστανέλας”.

Η ταινία θεωρούνταν χαμένη για δεκαετίες (σώζονταν μόνο μερικά αποσπάσματα), ώσπου το 2003 μια βωβή κόπια της με γαλλικούς μεσότιτλους ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συνέθεσε τη μουσική για το έργο έπειτα από πρόσκληση – ανάθεση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει παρουσιαστεί με τον ίδιο στο πιάνο πολλές φορές με σημαντικότερη εκείνη στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φίλιππος Τσαλαχούρης