Καλλιτέχνες

Νίκος Αθηναίος

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και θεωρητικά της μουσικής και σύνθεση με τους Günther Becker και Γ. Α. Παπαιωάννου. Συνέχισε και ολοκλήρωσε την μουσική του εκπαίδευση στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και στο Ινστιτούτο Robert Schumann του Ντύσελντορφ, προσθέτοντας στον κύκλο των ενδιαφερόντων του τη διεύθυνση ορχήστρας, προς την οποία στράφηκε πλέον οριστικά μετά το τέλος των σπουδών του. Μετά από μακρόχρονη θητεία και εξέλιξη σε διάφορες σημαντικές γερμανικές όπερες (Φρανκφούρτη, Ντάρμστατ κ.α.) ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στη Φρανκφούρτη του Όντερ. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδήγησε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης αυτής από μέτριο επαρχιακό συγκρότημα σε πρώτο συμφωνικό σύνολο του Βραδεμβούργου και ένα από τα καλύτερα της Γερμανίας. Με αυτή την ορχήστρα, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα, πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών στη Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ηχογράφησε ένα σημαντικό αριθμό διεθνώς αναγνωρισμένων και βραβευμένων cd. Έχει διευθύνει μέχρι σήμερα, ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός, μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες (μεταξύ άλλων: Philharmonia Orchestra London, Royal Philharmonic Orchestra London, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Czech National Symphony Orchestra, Sofia Philharmonic Orchestra, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας, Saarländisches Staatsorchester, Ορχήστρα της Όπερας της Φρανκφούρτης, Hamburger Symphoniker, Münchner Symphoniker κ.α.)  και έχει εμφανιστεί σε διάφορα Φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μόσχα, Πράγα, Μαδρίτη κ.λπ.).

Μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας τον συνδέει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2004 χρονολογείται και η συνεργασία του με την ΕΛΣ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Καμεράτα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012 διορίστηκε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Από το 2019 ανέλαβε την Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου, ενώ παράλληλα υπήρξε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας “Academica” του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάϊο του 2023 ίδρυσε το “Collegium Musicum” Αθηνών, του οποίου είναι ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος.