Καλλιτέχνες

Λύραυλος

ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΡΓΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ

Ο “ΛύρΑυλος” δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και καθηγητή μουσικής. Με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας και του εξωτερικού και ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός συνόρων.

Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ελληνική Μουσική  αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι σήμερα, κυρίως δε να δώσει έμπνευση για νέες μουσικές δημιουργίες, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.        Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Ηρώδειο,  τις πόλεις   στο εξωτερικό όπως:  Βαρσοβία, Λειψία, Στοκχόλμη, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Κοπεγχάγη, έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του, με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  ευρύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων  της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως,  συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ.

Από το 2004 ο Μιχάλης Στέφος (πτυχίο αρμονίας, σπουδές κλασικού τραγουδιού, τρομπονιού, πληροφορικής, αφήγησης παραμυθιών),   και η Όλγα Στέφου (πτυχίο αρμονίας, σπουδές βυζαντινής μουσικής, σαντουριού, αφήγησης παραμυθιών, εφαρμοσμένων τεχνών, αγγλικά  proficiency), εξελίσσουν μαζί με τον Παναγιώτη Στέφο την έρευνα για την αρχαία Ελληνική μουσική και την ανακατασκευή των αρχαιοελληνικών οργάνων και δημιουργούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με όχημα τη μουσική,  ταξιδεύουμε  στην  Αρχαία και  νεότερη Ελλάδα». Το πρόγραμμα έχοντας την έγκριση από τα  Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδος και της Κύπρου, παρουσιάζεται με επιτυχία για 18η συνεχή  χρονιά διαρκώς ανανεούμενο. Έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μεγάλη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του αξία.

Το εκπαιδευτικό  έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις και συναυλίες  σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, Concordia-Montreal, Vienna University), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.

Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας) με τίτλο “Αρχαίων Ήχων Άρμοσις“, καθώς και η συμμετοχή  στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων .

Σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και με τοπικούς φορείς έχει δώσει συναυλίες στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, στην Αρχαία Λατώ, στην Ακρόπολη της   Αρχαίας Φαρσάλου, στο Ναό του Διονύσου της Νάξου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πνύκα κλπ.  

 Έχει συμπράξει σε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλες, στη Χίο και στην Κω.

Σε όλη την πορεία του συνόλου “ΛύρΑυλος” ο διαχρονικός ήχος της Ελλάδας  πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τα παραδοσιακά μας όργανα και τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής, της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

“ΛύρΑυλος”

Παναγιώτης Στέφος – αρχαία κιθάρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, κογχύλια, αφήγηση.

Zαφειρώ Χατζηφωτίου – υψίφωνος, τραγούδι, απαγγελία, αφήγηση, σείστρα.

Μιχάλης Στέφος – τραγούδι, λύρα, κογχύλια, φόρμιγγα, άσκαυλος, κέρας, τύμπανο.

Όλγα Στέφου – Λύρα, κίθαρις, φωνητικά, κοχύλια, σαντούρι.

Επιστημονική έρευνα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, πρωτότυπες συνθέσεις και ενορχηστρωτική επιμέλεια αρχαίων μουσικών κειμένων: Π. και Μ. Στέφος.

Για μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον ΛύρΑυλο, την πορεία του και την πλήρη δραστηριότητά του, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.

www.lyravlos.gr

IMG_5459 - Αντίγραφο