Καλλιτέχνες

Collegium Musicum Αθηνών

Το Collegium Musicum Αθηνών είναι ένα νέο μουσικό σύνολο, το οποίο, στον πυρήνα του, αποτελείται από πέντε πρώτα και τέσσερα δεύτερα βιολιά, τρεις βιόλες, δύο βιολοντσέλα και ένα κοντραμπάσο. Τα «πρώτα αναλόγια» καλύπτονται από έμπειρους μουσικούς που πλαισιώνονται από νέους, ταλαντούχους μουσικούς, αριστούχους απόφοιτους ελληνικών Ωδείων ή Ανωτάτων Μουσικών Σχολών του εξωτερικού. Ο αριθμός των μουσικών μπορεί να διευρύνεται με τη συμμετοχή προχωρημένων αριστούχων φοιτητών της Ανωτέρας Τάξης του Ωδείου Αθηνών, ή και άλλων Ωδείων, ή να πλαισιώνεται και από άλλα όργανα (πνευστά, τσέμπαλο κ.α.) αναλόγως των αναγκών των εκτελούμενων έργων. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία σε νέους μουσικούς και ειδικότερα σε σπουδαστές, να αποκτήσουν την εμπειρία της συνεργασίας με ένα επαγγελματικό μουσικό σύνολο, είτε ως μέλη του είτε ως σολίστες, και να παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό. Το σκεπτικό της λειτουργίας του συνόλου είναι να συνδυάσει την πείρα καθιερωμένων μουσικών με την ωρίμανση ταλαντούχων νέων και την εκπαίδευση εκκολαπτόμενων μουσικών στην διεξοδική προετοιμασία και άρτια εκτέλεση απαιτητικών προγραμμάτων του ρεπερτορίου.

Το Collegium Musicum έχει συμφωνηθεί να λειτουργεί ως “ensemble in residence” στο Ωδείο Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλέπεται να γίνονται τέσσερεις συναυλίες ανά καλλιτεχνική περίοδο (Οκτώβριος – Μάϊος) οι οποίες, στην συνέχεια θα επιδιώκεται να επαναλαμβάνονται σε άλλες αίθουσες περιφερειακά αλλά και σε μουσικά σχολεία ή γυμνάσια και λύκεια για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Ωδείου Αθηνών. Ανεξάρτητα από την δραστηριότητα του αυτή, το συγκρότημα ακολουθεί παράλληλα τον δικό του δρόμο, όπως δείχνει η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της Κύθνου 2023 – που είναι και η πρώτη επίσημη εμφάνιση του συνόλου – και η επικείμενη εμφάνιση του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το χορευτικό σύνολο “Corporis Miracula”.

Μουσικοί Ορχήστρας Collegium Musicum Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

Πρώτα βιολιά: Φραντς Σεστάνι (εξάρχων), Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Έλλη Παπαγρηγορίου, Νεκτάριος Λανάρας
Δεύτερα βιολιά: Αντωνέλα Τσεφά, Αλεξάνδρα Νούσια, Παναγιώτης Μαυροειδής
Βιόλες: Λιντίτα Νίνα, Αυγούστα Σεστάνι
Τσέλα: Βαγγέλης Νίνα, Γιάννος Γιόβαννος
Μπάσο: Δημήτρης Τίγκας

Νίκος Αθηναίος

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και θεωρητικά της μουσικής και σύνθεση με τους
Günther Becker και Γ. Α. Παπαιωάννου. Συνέχισε και ολοκλήρωσε την μουσική του
εκπαίδευση στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και στο Ινστιτούτο Robert
Schumann του Ντύσελντορφ, προσθέτοντας στον κύκλο των ενδιαφερόντων του τη
διεύθυνση ορχήστρας, προς την οποία στράφηκε πλέον οριστικά μετά το τέλος των σπουδών του. Μετά από μακρόχρονη θητεία και εξέλιξη σε διάφορες σημαντικές γερμανικές όπερες (Φρανκφούρτη, Ντάρμστατ κ.α.) ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στη Φρανκφούρτη του Όντερ. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδήγησε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης αυτής από μέτριο επαρχιακό συγκρότημα σε πρώτο συμφωνικό σύνολο του Βραδεμβούργου και ένα από τα καλύτερα της Γερμανίας. Με αυτή την ορχήστρα που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών στη Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ηχογράφησε ένα σημαντικό αριθμό διεθνώς αναγνωρισμένων και βραβευμένων cd.
Έχει διευθύνει μέχρι σήμερα, ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός, μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες (μεταξύ άλλων: Philharmonia Orchestra London, Royal Philharmonic Orchestra London, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Czech National Symphony Orchestra, Sofia Philharmonic Orchestra, Saarländisches Staatsorchester, την Ορχήστρα της Όπερας της Φρανκφούρτης, Hamburger Symphoniker, Münchner Symphoniker κ.α.) και έχει εμφανιστεί σε διάφορα Φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μόσχα, Πράγα, Μαδρίτη κ.λπ.).
Μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας τον συνδέει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2004 χρονολογείται και η συνεργασία του με την ΕΛΣ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Καμεράτα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Από το Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός
Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει στην Αθήνα, είναι Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας «Academica Αθηνών».

Antonela Cefa

Γεννήθηκε στα Τίρανα το 1970 και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στην ηλικία των 6 ετών στο μουσικό σχολείο ‘’Onufri’’ στο Ελμπασάν.
Εμφανίστηκε ως σολίστ με τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης, μόλις σε ηλικία 9 ετών. Το 1988 αποφοίτησε από το μουσικό σχολείο και εισήχθη στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών στα Τίρανα. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές της στην τάξη του καθηγητή Bujar Sykja, παίρνοντας πτυχίο βιολιού με την υψηλότερη βαθμολογία.
Από το 1992 βρίσκεται στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, όπου στη συνέχεια διετέλεσε και ως Κορυφαία Β’ στα β βιολιά. Από το 1993 ήταν μέλος της ορχήστρας δωματίου του Ωδείου Atheneum για δύο χρόνια, υπό τη διεύθυνση της Λούλη Ψυχούλη. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας από το 1994.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις και συναυλίες με διάφορα σύνολα. Είναι επίσης έκτακτη συνεργάτης της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Από το 2012 είναι Κορυφαία Α’ στα β βιολιά στην Academica Athens Orchestra.
Είναι επίσης μέλος του Alberg Quartet από το 1994 έως σήμερα.

Δημήτρης Ντακοβάνος

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος. Συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά στο Ιόνιο ωδείο και αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο στο φαγκότο από την τάξη του κ. Γιώργου Φαρούγγια στο ωδείο Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις Κ.Ο.Α. και Κ.Ο.Θ.

Συνεργάζεται με αρκετά σύνολα μουσικής δωματίου με τα οποία έχει παρουσιαστεί και ηχογραφήσει για τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και οργανισμούς της Ελλάδας.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ventus ensemble και Ά κορυφαίος στην ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. από το 2010.

Δημήτρης Τίγκας

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε κοντραμπάσο στην Ελλάδα και violone (ιστορικό κοντραμπάσο) στο Concervatorium van Amsterdam (Bachelor’s και Master’s). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2010 ζει στην Αθήνα όπου και συμμετέχει σε πλήθος συναυλιών και παραστάσεων με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και μουσική για το θέατρο.

Franc Shestani

Γεννήθηκε στη Σκόδρα (Shkoder) Αλβανία.
Τα πρώτα μαθήματα στο βιολί τα πήρε από την ηλικία 6-ετων στο μουσικό σχολείο (Prenk Jakova).
Συνέχισε τις σπουδές του στο Καλλιτεχνικό Λύκειο Jordan Misja τον Τιράνων.
Το 1989 τελείωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλλών Τεχνών στα Τίρανα.
Κατά τα 1991-1992 είναι Α’ κορυφαίος στην Λυρική Σχηνή τον Τιράνων. Υπήρξε μέλος του “Tirana Quartett”
Το 1991 με “Tirana Quartett ” παίρνει μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό στο Εβιάν της Γαλλίας όπου ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο διεθνούς φήμης τσελίστας Mstislav Rostropovich. Επίσης στο 1991 με “Tirana Quartett ” εμφανίζεται στο “Orlando Festival” international chambermusik festival στην Ολλανδία όπου παρακολούθησε μαθήματα με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Piero Farulli (Italiano Quartetto) και Earl Carlyss ( Juilliard Quartett).
Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Από το 1993 έως το 1996 υπήρξε μέλος της Ορχήστρας εγχόρδων του ωδείο Athenaeum.
Από το 1993 έως το 2016 υπήρξε μόνιμος μέλος και Α’ κορυφαίος τις Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Από το 1998 έως το 2001 είναι μέλος του συνόλου ΣΚΑΛΚΟΤΑ.
Το 2004 πήρε δίπλωμα βιόλα από το Δημοτικό ωδείο Λαμίας.
Από το 2005-2015 ήταν μέλος του κουαρτέτο εγχόρδων +kinisis.
Από το 2000 συνεργάζεται με την Καμεράτα ορχήστρα των φίλων της Μουσικής/Armonia Atenea.
Είναι συνιδρυτής της Underground Youth Orchestra
Από το 2019 έως το 2023 είναι μέλος της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής.
Είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, Σκαλκοτα, Εν Οργανεις, ΕΥΥΙΜΝΙΑ,και Εθνικό ωδείο Χαλανδρίου.
Είναι μέλος της Academica Athens orchestra.

Νεκτάριος Λανάρας

Είναι πτυχιούχος βιολιού, αρμονίας και αντίστιξης. Τον Ιανουάριο του 2023 ολοκλήρωσε τις διπλωματικές σπουδές του στο βιολί στο ωδείο ”Εν Οργάνοις”, με καθηγητή τον Franc Shestani. Έχει πολυετή εμπειρία ως μέλος ορχήστρας, Α’ κορυφαίος και σολίστ με την <<Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα ”Νίνα Πατρικίδου”>> (Π.Ν.Σ.Ο.), καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου της Π.Ν.Σ.Ο. (2014-2020). Είναι μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ), της ορχήστρας δωματίου του ΤΜΣ, και εξάρχων στην Underground Youth Orchestra (UYO). Τον Μάιο του 2023 συμμετείχε ενεργά σε σεμινάριο βιολιού με τον Vilmos Olah και πρόσφατα έγινε μέλος του Atticus Ensemble καθώς επίσης συμμετείχε σε πρότζεκτ του De Profundis Ensemble ως έκτακτο μέλος . Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής βιολιού στη Σχολή Μουσικής και Χορού ”Artium”.

Λιντίτα Νίνα

Λιντίτα Νίνα ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο βιολί σε ηλικία 6 ετών. Διπλωματούχος βιολιού από την “Ακαδημία Καλών Τεχνών” των Τιράνων το 1987, και επίσης διπλωματούχος βιόλας από το 2011.
Από το 1993 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε αρχικά ως μέλος της Ορχήστρας Μπαρόκ του “Athenaeum” (1993-1997), και στην Ορχήστρα “Όπερα Δωματίου Αθηνών”.
Υπήρξε πρώτη βιόλα στην Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου “Feminarte” (2001-2002) και επίσης μέλος της “Ορχήστρας των Χρωμάτων” (2001-2012).
Από το 1997 έως το 2014 ήταν καθηγήτρια βιολιού και βιόλας στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
Από τον Ιούνιο του 2014 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (στην θέση του κορυφαίου Β’ από το 2014 έως το 2022).

Βαγγέλης Νίνα

Βαγγέλης Νίνα ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο σε ηλικία 6 ετών και πήρε δίπλωμα δεξιοτεχνίας με τον ανώτατο βαθμό το 1986 στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων (σημερινό Πανεπιστήμιο Τεχνών).
Από το 1986 έως το 1992 διετέλεσε κορυφαίος τσελίστας στην Ορχήστρα της Όπερας και καθηγητής βιολοντσέλου στην Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα.
Από το 1992 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, και από τον Ιανουάριο του 1993 και για περίπου 20 χρόνια, διετέλεσε πρώτος τσελίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Επίσης από το 2006 έως 2008 ήταν πρώτο τσέλο στην “Εθνική Λυρική Σκηνή”.
Από το 2013 είναι πρώτο βιολοντσέλο στην “Athens Academica Orchestra” και στην “Philharmonia Athens Orchestra” από το 2016.
Από το 2014 είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Ωδείο Αθηνών και στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας.
Παίζει με ένα τσέλο ανώνυμο του 19ου αιώνα.

Βιβή Παπαϊωάννου

Η Βιβή Παπαϊωάννου σπούδασε φλάουτο στην τάξη του Urs Rüttiman στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και χρηματικό έπαθλο. Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Γερμανία στην τάξη του Jürgen Franz. Επίσης, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο φλάουτο, από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στα πλαίσια του οποίου παρουσίασε και ηχογράφησε έργα γαλλικής μουσικής για φλάουτο και πιάνο σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Έχει συμπράξει ως σολίστ στο Αμβούργο με την KONordOrchester, και στην Ελλάδα με την Συμφωνική Ορχήστρα «Νικόλαος Μάντζαρος». Συμμετείχε στην Elbipolis-Barockorchester στην Γερμανία, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (2006-2007), στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στην Ορχήστρα των Μπαλέτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Υπήρξε μέλος του «Debussy Trio Hamburg» (φλάουτο, βιολοντσέλο, πιάνο) με το οποίο έδωσε συναυλίες στην Γερμανία, καθώς επίσης και του κουιντέτου ξύλινων πνευστών «ThessQuintet» στην Θεσσαλονίκη. Από το 2007 έως σήμερα συμμετέχει σε τακτική βάση στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ πήρε μέρος στην «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής» στο Montepulciano της Ιταλίας, ερμηνεύοντας έργα για σόλο φλάουτο καθώς και μουσική δωματίου.
Συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια των Peter-Lukas Graf, Robert Dick, Michael Ellasvuo, Jürgen Franz, Michael Faust, Jean Claude Gerard, και Bülent Evcil. Επίσης, σπούδασε στην Σχολή Ανώτερων Θεωρητικών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» της Αθήνας με τον Ιωσήφ Παπαδάτο (πτυχίο φούγκας και σύνθεση) και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διδάξει φλάουτο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και από το 2009 μέχρι σήμερα στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη).
Η Βιβή Παπαϊωάννου έχει ηχογραφήσει έργα νέων Ελλήνων συνθετών για την δισκογραφική εταιρεία Subways Music (2015).