Το Πρόγραμμα Αναλυτικά

3000 χρόνια Ελληνική Μουσική

Τρίτη 30/08 Θεατράκι Δρυοπίδας

Συναυλία-παρουσίαση αρχαίων ελληνικών οργάνων

Ο ΛύρΑυλος έχει σχεδιάσει μια μουσική παράσταση που στόχο έχει να αγγίξει του ακροατές καταλύοντας τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες.

Είναι ένα πρωτότυπο θέαμα, ένα μαγικό άκουσμα γεμάτο από εικόνες, ήχους, σχήματα, σκηνές ζωής μέσα στο χωροχρόνο.
Πανάρχαια μουσικά ακούσματα ζωντανεύουν ξανά χάρη στα 20 εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα και στις εξαίσιες φωνές, αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών σύγχρονων κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.
Τα 4 μέλη του ΛύρΑυλου, με διάθεση για σάτιρα και γλέντι, μοιράζονται με το κοινό ένα ερωτικό απόσταγμα αιώνων, που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής. Είναι ένα ακρόαμα και ένα θέαμα προσιτό για όλες τις ηλικίες όπου όλοι συμμετέχουν ενεργά και πάλλονται από ενθουσιασμό.
Αρχαία τραγούδια-ύμνοι και νεότερη ποίηση, αποδίδονται με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες συνθέσεις του ΛύρΑυλου σε ποίηση αρχαίων και νεότερων ποιητών (Σαπφώ, Καβάφης κ.α.), καθώς και μια σειρά από Ελληνικά τραγούδια τα οποία αποκτούν άλλη διάσταση και δυναμική με τον συνδυασμό αρχαίων, νεότερων και σύγχρονων οργάνων.
Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούμε: Λύρα, Κίθαρις, Φόρμιγγα, Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί κ.α.

Στο τέλος της παράστασης, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά και να αγγίξει τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση από φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, δέρμα, ζωικές χορδές, κέρατο, κόκαλο, ιχθυόκολλα, έλατο, δρυ κ.α.

Στη διάρκεια της μουσικής παράστασης προβάλλεται πλούσιο οπτικό υλικό από εικαστικές μαρτυρίες (αγγεία, γλυπτά, ανάγλυφα, νομίσματα κ.α.) για να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων και σαν μια σύνθετη καλλιτεχνική και πνευματική έκφραση είχε ιδιαίτερη θέση σε όλες τις εκδηλώσεις της ατομικής και της κοινωνικής ζωής.